niedziela, 14 lutego 2016

Kruche cytrynowe ciasteczka przekładane wiśniową konfiturą


Dziś proponuję kruchutkie ciasteczka z cytrynową nutką przekładane wiśniową konfiturą. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do porannej, czy popołudniowej kawy, ale także jako słodki upominek, nie tylko z okazji Walentynek. Gwarantuję, że nie poleżą długo!

Składniki (w zależności od wielkości foremki około 20-30 zlepionych ciastek):

-180g zimnego masła
-90g cukru pudru
-240g maki pszennej
-40g mąki ziemniaczanej
-szczypta soli
-skórka otarta z jednej dużej cytryny

Ponadto:
-wiśniowa konfitura lub marmolada do przełożenia 

Maki mieszamy z solą i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane masło i skórkę cytrynową. Krótko i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można to zrobić za pomocą malaksera). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2-3mm (w razie konieczności podsypujemy odrobiną mąki) i wykrawamy dowolne kształty. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia  pieczemy około 12 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia. Po tym czasie ciasteczka dokładnie studzimy. 

Wystudzone ciasteczka smarujemy równomiernie konfiturą wiśniową i zlepiamy delikatnie dociskając.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz