Dziś proponuję kruchutkie ciasteczka z cytrynową nutką przekładane wiśniową konfiturą. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do porannej, czy popołudniowej kawy, ale także jako słodki upominek, nie tylko z okazji Walentynek. Gwarantuję, że nie poleżą długo!
Składniki (w zależności od wielkości foremki około 20-30 zlepionych ciastek):
-180g zimnego masła
-90g cukru pudru
-240g maki pszennej
-40g mąki ziemniaczanej
-szczypta soli
-skórka otarta z jednej dużej cytryny
Ponadto:
-wiśniowa konfitura lub marmolada do przełożenia
Maki mieszamy z solą i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane masło i skórkę cytrynową. Krótko i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można to zrobić za pomocą malaksera). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2-3mm (w razie konieczności podsypujemy odrobiną mąki) i wykrawamy dowolne kształty. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia pieczemy około 12 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia. Po tym czasie ciasteczka dokładnie studzimy.
Wystudzone ciasteczka smarujemy równomiernie konfiturą wiśniową i zlepiamy delikatnie dociskając.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz