piątek, 10 lipca 2015

Pełnoziarnisty makaron z koperkowym pesto i wędzonym łososiem


Szybkie, zdrowe, proste, smaczne i do tego fit. Bo po co obciążać sobie żołądek? Bo po co gotować się w gorącej kuchni stojąc przy garach? Przygotowanie takiego obiadu trwa tyle, ile czas gotowania makaronu a do tego nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, bo nawet nie trzeba specjalnie umieć posługiwać się nożem. No czy nie jest to danie idealne?

Składniki (na 2 porcje):

-ok. 200g pełnoziarnistego makaronu (u mnie świdry)
-5 pomidorków cherry
-100g wędzonego łososia
-1 łyżka ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni

Na pesto:

-2 łyżki nasion słonecznika
-1 pęczek koperku
-garść liści natki pietruszki
-2 ząbki czosnku
-8-10 łyżek oliwy
-1 łyżeczka soku z cytryny
-sól, pieprz do smaku

Przygotowujemy pesto. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Koperek (bez twardych łodyżek), natkę, czosnek i słonecznik blendujemy razem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Zalewamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy dokładnie.
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (pesto można przygotować wcześniej lub w czasie, gdy woda na makaron się zagotowuje). Gotowy makaron dokładnie mieszamy z przygotowanym pesto. Wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy kawałki wędzonego łososia oraz połówki pomidorków. Całość posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika.


Smacznego!

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

3 komentarze:

  1. Wygląda mega smacznie! Sama uwielbiam łososia więc na pewno wypróbuje Twój przepis! :) Pozdrawiam :)

    Say Yes to the Kitchen

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń