sobota, 13 czerwca 2015

Pełnoziarnisty placek z truskawkami i rabarbarem


W kwestii słodkości u mnie ostatnio monotematycznie. Nawet bardzo. Truskawki goszczą wszędzie i nawet teraz mam pod bokiem michę pełną tych słodkich owoców. Cóż, sezon truskawkowy jest bardzo krótki i staram się go wykorzystać maksymalnie.

Dzisiaj kruchy pełnoziarnisty placek. Doskonale nadaje się na drugie śniadanie (przemyciłam płatki owsiane i otręby) a z kulką lodów waniliowych stanowi wspaniały deser. Pycha.

Składniki:

Na ciasto:
-2 szklanki mąki pełnoziarnistej
-160g zimnego masła
-3 łyżki cukru
-2 łyżeczki cynamonu

Farsz owocowy:
-2 szklanki pokrojonych truskawek
-1 szklanka pokrojonego rabarbaru
-1/3 szklanki cukru
-1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżki otrębów owsianych
-2 łyżki płatków owsianych
-2 łyżki płatków migdałowych

Składniki na ciasto łączymy razem krótko zagniatając. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

Przygotowujemy farsz owocowy. Do miseczki wkładamy pokrojone owoce, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około 20 minut (lub dłużej). Po tym czasie odlewamy powstały sok. Dodajemy cynamon, płatki owsiane i migdałowe oraz otręby i mieszamy.

Schłodzonym ciastem wykładamy okrągłą formę ( u mnie 24cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, na wierzchu układamy farsz (ja dodatkowo posypuje płatkami migdałowymi) i pieczemy dalej przez około 30 minut.



Smacznego!



Milion Smaków Truskawek - druga edycjaWiosenne słodkości!

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, przyznam, że zniknęło bardzo szybko :)

      Usuń
  2. Pysznie wygląda! Chętnie bym zjadła kawałek lub pięć ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proponuję sześć, po co się ograniczać :)

    OdpowiedzUsuń