Ciasto dla miłośników białej czekolady i nie tylko. Osłodzi wszelkie smuteczki. Zamiast truskawek można użyć każdych innych owoców, najlepiej lekko kwaskowatych dla przełamania słodyczy. Bez pieczenia, bo upały nie sprzyjają staniu w gorącej kuchni.
Składniki:
Na spód:
-400g czekoladowych markiz
-100g gorzkiej czekolady
-100g masła
Na masę czekoladową:
-280g śmietany 30-36%
-300g białej czekolady
Ponadto:
-truskawki (ilość wg uznania)
-kostka gorzkiej czekolady
Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Ciastka rozkruszamy za pomocą blendera (lub ręcznie), dodajemy posiekaną na drobne kawałki czekoladę oraz rozpuszczone masło i porządnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno i boki formy (u mnie 24cm) wykładamy ciasteczkową mieszanką, dokładnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Śmietankę zagotowujemy w garnuszku. Zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekaną białą czekoladę i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie dokładnie mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Schłodzoną masę ubijamy mikserem (trochę zgęstnieje) i wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy truskawki (w całości lub pokrojone na kawałki). Całość posypujemy startą kosteczką gorzkiej czekolady.
Smacznego!
na lato takie ciasta bez pieczenia to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńOchrona przed udarem :)
UsuńFantastyczna ta tarta, prezentuje się baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńProste, a jakie efektowne!
OdpowiedzUsuńA do tego pyszne, tylko straaasznie słodkie. Ale słodyczolubom w to graj! :)
Usuń