No dobra, to bardziej deser inspirowany tiramisu. Tak na powitanie wakacji. W końcu więcej czasu na wszystko. Szczególnie na gotowanie, pieczenie i... jedzenie. Targ już wypełniony pysznościami. Chwilo trwaj!
Składniki na 4 porcje:
-2 szklanki jagód
-4 łyżeczki cukru
-3 łyżeczki cukru pudru
-250ml śmietany 30 lub 36%
-250ml serka mascarpone
-4 łyżki likieru cytrynowego (lub, w wersji bezalkoholowej, soku z cytryny)
-ok. 10-12 podłużnych biszkoptów
Odkładamy do miseczki 3 łyżki jagód i zasypujemy 4 łyżeczkami cukru. Odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie wyciskamy sok (najlepiej przez sitko) i mieszamy go z likierem lub sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone.
Biszkopty łamiemy na mniejsze kawałki i nasączamy jagodowym ponczem. Układamy na dnie pucharków. Na biszkopty wykładamy masę serowo-śmietanową oraz jagody. Powtarzamy czynność, układając ponownie wszystkie trzy warstwy. Przed podaniem chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!
Popelniam czasami podobne...
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie brak surowych jajek - w sam raz na lato i jeszcze dla dzieci!
:)
Ja mam zawsze problem z surowymi jajkami, dlatego gdy mogę, to rezygnuję :)
UsuńPyszne było, a porcja taaaaka ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
Usuń