niedziela, 7 czerwca 2015

Czekoladowa tarta z truskawkami - bez pieczenia


Truskawki tam, truskawki tu, truskawki tam i tu! 
Ciasto dla miłośników białej czekolady i nie tylko. Osłodzi wszelkie smuteczki. Zamiast truskawek można użyć każdych innych owoców, najlepiej lekko kwaskowatych dla przełamania słodyczy. Bez pieczenia, bo upały nie sprzyjają staniu w gorącej kuchni.

Składniki:

Na spód:

-400g czekoladowych markiz
 -100g gorzkiej czekolady
-100g masła

Na masę czekoladową:

-280g śmietany 30-36%
-300g białej czekolady

Ponadto:

-truskawki (ilość wg uznania)
-kostka gorzkiej czekolady

Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Ciastka rozkruszamy za pomocą blendera (lub ręcznie), dodajemy posiekaną na drobne kawałki czekoladę oraz rozpuszczone masło i porządnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno i boki formy (u mnie 24cm) wykładamy ciasteczkową mieszanką, dokładnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Śmietankę zagotowujemy w garnuszku. Zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekaną białą czekoladę i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie dokładnie mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Schłodzoną masę ubijamy mikserem (trochę zgęstnieje) i wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy truskawki (w całości lub pokrojone na kawałki). Całość posypujemy startą kosteczką gorzkiej czekolady.



Smacznego!

Milion Smaków Truskawek - druga edycja  Wiosenne słodkości!




5 komentarzy:

  1. na lato takie ciasta bez pieczenia to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczna ta tarta, prezentuje się baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. A do tego pyszne, tylko straaasznie słodkie. Ale słodyczolubom w to graj! :)

      Usuń