niedziela, 15 marca 2015

Miętowy sernik z kawałkami czekolady


Czekolada i mięta to dla mnie połączenie idealne. A jak połączymy to z sernikiem, za którym wprost przepadam, to jestem w niebie. Sernik rozpływa się w ustach, a mięta nie jest tu elementem dominującym, a jedynie delikatną sugestią świeżości.

Składniki:   

Na spód:
-200g  herbatników
-2 łyżki roztopionego masła
-100g gorzkiej czekolady

Herbatniki drobno pokruszyć (można to zrobić przy pomocy tłuczka), dodać pokrojoną bardzo drobno czekoladę, roztopione masło i dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki można także połączyć razem za pomocą blendera. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę ciasteczkową, docisnąć i wyrównać a następnie wstawić do lodówki.

Masa serowa (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
-25g gorzkiej czekolady startej na tarce o dużych oczkach
-1kg twarogu dwukrotnie zmielonego (może być też gęsty twaróg z wiaderka)
-5 jajek
-250g śmietany 30%
-1 szklanka cukru
-3 łyżki mąkiziemniaczanej
-5-6 łyżek likieru miętowego
-pół szklanki listków świeżej mięty (mogą być z łodyżkami) 

Dodatkowo:
-100g gorzkiej czekolady
-kilka miętowych pałeczek w czekoladzie

Listki mięty porwać na drobniejsze kawałki. Śmietanę zagotować, wrzucić do niej listki mięty, wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie przetrzeć przez sitko w celu usunięcia mięty.

Twaróg utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając, dodawać jajka, jedno po drugim. Nadal ucierając dodać likier i śmietanę. Dodać przesianą mąkę i zmiksować krótko. Na końcu dodać startą czekoladę i wymieszać łyżką lub łopatką. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 90-100 minut (środek ciasta powinien być sprężysty). Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku. Wystygnięty sernik polać roztopioną gorzką czekoladą i udekorować miętowymi pałeczkami.


Smacznego!




Zielono mi!

Zielono mi!

8 komentarzy:

  1. Cudownie wygląda i pewnie przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięta, czekolada... Niczego więcej nie trzeba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki lekki i świeży, będzie idealny na lato :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I na wiosnę i na jesień i na zimę też! :)

      Usuń
  4. pyszności tu widzę:) a że miętowe czekoladki to jedne z moich ulubionych to i sernik też mi posmakuje... zastąpi tradycyjny podczas świąt pozdrawiam

    Zapraszam do odwiedzenia mojej strony: http://krzepa.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń