piątek, 27 marca 2015

Cynamonowe palmiery z czekoladą i migdałami



Palmiery zwane także uszami słonia. Proste i szybkie, bo z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Do kawki w sam raz.

Składniki na ok. 20 sztuk

-opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275-300g)
-1 łyżeczka cynamonu
-1/4 szklanki cukru brązowego
-50g gorzkiej czekolady
-płatki migdałów do posypania

Cukier mieszamy z cynamonem. Ciasto rozwijamy na płaskiej powierzchni i równomiernie posypujemy cukrowo-cynamonową mieszanką. Ciasto zwijamy dość luźno do środka z obu stron równocześnie, wzdłuż krótkiego boku. Tniemy ostrym nożem na równe niezbyt grube kawałki. Układamy na wyłożonej papierem blaszce w dość dużych odstępach. Wstawiamy do nagrzanego do 200-220 stopni piekarnika na ok. 12-15 minut. Po wyjęciu studzimy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Smarujemy nią jedną część ciasteczka a następnie posypujemy płatkami migdałów. Odkładamy do stężenia czekolady.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz