Wiadomo, że kraj nasz piękny jabłkami stoi. A szarlotka to już klasyka deserowego gatunku. Ile kuchni, tyle rodzajów szarlotki a każda inna. Placek na kruchym cieście, ciasto ucierane, z budyniem, galaretką, kisielem, z gruszką, orzechami, cynamonem... I tak wiadomo, że mamina, czy babcina najlepsza i nic im nie dorówna!
U mnie dziś szarlotka pod cynamonową bezową pierzynką. Idealna na umilenie jesiennych wieczorów. I nie tylko!
Składniki (u mnie forma o średnicy 24cm):
Na ciasto:
-200g mąki pszennej
-100g zimnego masła
-100g cukru
-1 jajko
-1 łyżeczka cukru waniliowego
Na farsz:
-4 duże jabłka (u mnie szare renety)
-1 łyżka brązowego cukru
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżka bułki tartej
Na bezową pierzynkę:
-3 białka
-szczypta soli
-5 czubatych łyżek cukru pudru
-1 płaska łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masło siekamy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie, ciastem wylepiamy formę wysmarowaną tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem, formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Przygotowujemy bezę; białka miksujemy na najwyższych obrotach miksera ze szczyptą soli, kiedy piana będzie już sztywna dodajemy cukier puder (robimy to stopniowe, łyżka po łyżce), Nadal ubijamy do uzyskania lśniącej masy. Pod koniec ubijania dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną i miksujemy do całkowitego połączenia składników.
Podpieczone ciasto posypujemy równomiernie bułka tartą.
Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Równomiernie rozkładamy na cieście. Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Przykrywamy bezową pianką tworząc nieregularne kształty (najlepiej za pomocą widelca).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut (do zrumienienia bezy). Studzimy w uchylonym piekarniku.
Smacznego!
Zjadłaś i się nie podzieliłaś.
OdpowiedzUsuńWpadam na kawałek <3 wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńAleż ona piękna! :)
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten zapach...uwielbiam jak dom pachnie szarlotką:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
❤