poniedziałek, 31 lipca 2017

Sernik z białą czekoladą i malinami




Wczoraj było ważne święto - Międzynarodowy Dzień Sernika! Wiadomo, że każde święto należy święcić, zwłaszcza jeżeli jest tak pyszne! Serniki uwielbiam pod każdą postacią i wcale nie muszę czekać na specjalną okazję, żeby je piec.

Dziś u mnie pyszny sernik z malinami i białą czekoladą. Delikatny i aksamitny.


Składniki (forma o średnicy 22cm):

Na spód:

-ok. 150g herbatników
-70g rozpuszczonego masła

Na masę serową:

-700g twarogu zmielonego trzykrotnie (można użyć sera z wiaderka, ale musi być gęsty)
-350g białej czekolady
-150ml śmietany 30%
-1/4 szklanki cukru
-3 duże jajka
-2 łyżki ekstraktu waniliowego
-2 łyżki cukru waniliowego
-ok. 250g malin

Na wierzch:

- 50g białej czekolady
-1 łyżeczka masła
-dowolna ilość malin

Herbatniki rozdrabniamy za pomocą wałka lub tłuczka, dodajemy roztopione masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Można to zrobić za pomocą blendera lub malaksera. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy gotową masę ciasteczkową, równomiernie rozprowadzamy i dociskamy za pomocą łyżki. Odstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy masę serową. Śmietankę podgrzewamy w garnuszku, dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce ucieramy ser z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując, dodajemy jajka, jedno po drugim. Dodajemy ekstrakt oraz masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Na wcześniej przygotowany spód wykładamy maliny, a następnie, ostrożnie zalewamy masą serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 60-70 minut (środek ciasta powinien być sprężysty). Po upieczeniu studzimy w otwartym piekarniku. Gdy sernik wystygnie, nie zdejmujemy formy, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą, smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy malinami. 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Moje ulubione ciasto. Sernik z malinami to połączenie idealne, które zawsze dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń