Porzeczka to jeden z moich ulubionych sezonowych owoców. Nic więc dziwnego, że latem często wykorzystuję ją do różnych wypieków.W połączeniu z migdałami, stanowią świetną parę. Babeczki, które dziś proponuję są pełne owoców, wilgotne, ale potrafią zaskoczyć chrupkimi dodatkami, jakim są płatki migdałowe i kruszonka!
Składniki (na 11-12 sztuk):
-2 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanki płatków migdałów
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3/4 szklanki cukru
-2 duże jajka
-3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
-1/3 szklanki oleju
-szczypta soli
-250g czerwonej porzeczki
Na kruszonkę:
-80g szklanki zmielonych migdałów
-20g łyżki mąki pszennej
-50 łyżki cukru
-50g zimnego masła
Przygotowujemy kruszonkę. masło siekamy i umieszczamy w szerokiej misce wraz z pozostałymi składnikami. Rozcieramy palcami do uzyskania grudek. Odstawiamy do lodówki.
W jednym naczyniu mieszamy jogurt, roztrzepane jajka, cukier oraz olej. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, płatki migdałowe, proszek do pieczenia, sodę i sól. Składniki mokre dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia. Na końcu dodajemy porzeczki i ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami (wypełniamy do ok. 3/4 papilotki). Na wierzchu posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 25 minut.
Smacznego!
Super wyglądają te babeczki! Koniecznie będe musiała je spróbować czym prędzej, mniam :P
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam :)
Usuń