Puszyste i wilgotne, doskonałe z filiżanką ulubionej kawy albo szklanką mleka. Proste i szybkie ciasto, które zawsze się udaje. Dodatkową zaletą jest to, że do odmierzenia składników nie potrzebujemy miarki ani wagi, a jedynie kubeczka od jogurtu!
Składniki (na blachę 20x30cm):
-kubeczek 150g jogurtu naturalnego
-kubeczek* oleju
-3 kubeczki* mąki pszennej
-2 kubeczki* cukru
-4 duże jajka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
*kubeczek po jogurcie 150g
Na lukier:
-3 czubate łyżki cukru pudru
-3 łyżki soku z cytryny
-1 łyżeczka gorącej wody
Ponadto:
-około 400g dowolnych owoców (u mnie borówki i brzoskwinie)
W jednym naczyniu mieszamy razem olej, jajka, jogurt oraz cukier. Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40-45 minut.
Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki umieszczamy w kubeczku i za pomocą łyżeczki rozcieramy na dość rzadką masę. Gotowym lukrem oblewamy wystudzone ciasto.
Smacznego!
Idealne ciasto na szybko:)
OdpowiedzUsuńZgadza się!
UsuńDokładnie, faktycznie nie wygląda na tak cięzkie do przyrządzenia, dlatego chętnie je jutro zrobię :P
OdpowiedzUsuńJest naprawdę bardzo proste i szybkie w przygotowaniu!
Usuń