czwartek, 3 sierpnia 2017

Proste jogurtowe ciasto z owocami (kubeczkowe)



Puszyste i wilgotne, doskonałe z filiżanką ulubionej kawy albo szklanką mleka. Proste i szybkie ciasto, które zawsze się udaje. Dodatkową zaletą jest to, że do odmierzenia składników nie potrzebujemy miarki ani wagi, a jedynie kubeczka od jogurtu!


Składniki (na blachę 20x30cm):

-kubeczek 150g jogurtu naturalnego
-kubeczek* oleju 
-3 kubeczki* mąki pszennej
-2 kubeczki* cukru
-4 duże jajka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

*kubeczek po jogurcie 150g

Na lukier:

-3 czubate łyżki cukru pudru
-3 łyżki soku z cytryny
-1 łyżeczka gorącej wody

Ponadto:

-około 400g dowolnych owoców (u mnie borówki i brzoskwinie)

W jednym naczyniu mieszamy razem olej, jajka, jogurt oraz cukier. Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40-45 minut.

Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki umieszczamy w kubeczku i za pomocą łyżeczki rozcieramy na dość rzadką masę. Gotowym lukrem oblewamy wystudzone ciasto.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Dokładnie, faktycznie nie wygląda na tak cięzkie do przyrządzenia, dlatego chętnie je jutro zrobię :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę bardzo proste i szybkie w przygotowaniu!

      Usuń