środa, 18 marca 2015

Zapiekanka z batatów ze szpinakiem i kurczakiem


Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki. Nie tylko ze względu na smak, ale także z powodów czysto technicznych. Można wszystko przygotować dzień wcześniej, a potem wstawić tylko do piekarnika i obiad gotowy!

Składniki:

-1kg batatów
-ok. 1kg filetów z piersi kurczaka
-1 duża cebula
-ok. 500g mrożonego szpinaku
-3 duże ząbki czosnku
-kilka pomidorków koktajlowych
-150-200g sera cheddar (ub innego sera żółtego o ostrzejszym smaku) startego na tarce o dużych oczkach
-gałka muszkatołowa
-sól, pieprz
-oliwa lub olej do smażenia

Bataty umyć i lekko podgotować w osolonej wodzie. Po przestygnięciu obrać ze skóry i pokroić na grube plastry.
Szpinak przesmażyć na odrobinie oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i gałką. Smażyć do wyparowania wody.
Pierś z kurczaka zmielić w maszynce lub bardzo drobno pokroić (można też rozdrobnić w malakserze), lekko osolić i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć do zrumienienia.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Układać warstwy: na dno połowa batatów, kurczak, posypać połową sera, druga połowa batatów, szpinak. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i posypać drugą połową sera. Zapiekać pod przykryciem ok 20minut w temperaturze 180 stopni (należy sprawdzić, czy ziemniaki są miękkie).

 
Smacznego!


Zielono mi!

Zielono mi!

Bataty everywhere

5 komentarzy:

  1. Też uwielbiam zapiekanki *.* Muszę sobie taką zrobić w weekend, bo brzmi już cudownie, a wygląda równie dobrze :D Świetny pomysł na batata! Pozdrawiam serdecznie i witam w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje pierwsze spotkanie z batatami i jakże udane!

    OdpowiedzUsuń
  3. witam! wreszcie trafiłam na wspaniałe danie -ziemniaki, które mogę jeść (cukrzyca II )brzmi pysznie, dziękuję!rysiaa

    OdpowiedzUsuń