środa, 18 maja 2016

Brownie z solonym karmelem i orzechami


Coś dla fanów czekolady. Ciężkie, bardzo wilgotne brownie z solonym karmelem i orzechami. Słona nutka karmelu doskonale równoważy słodycz czekolady, a orzechy włoskie przyjemnie chrupią. Obok tego ciasta nie sposób przejść obojętnie. Nawet mój Małż stwierdził (tak sam z siebie, bo zawsze muszę pytać), że to brownie to obłęd!


Składniki ( na blaszkę 20x20cm):

Ciasto:

-200g masła
-180g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
-90g czekolady mlecznej
-3 duże jajka
-120g brązowego cukru (najlepiej dark muscavado)
-2 łyżki maki pszennej

Karmel:

-3 czubate łyżki masła
-1 szklanka cukru
-1/2 szklanki śmietany 30%
-1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
-1/4 szklanki wody

Ponadto:

-300g orzechów włoskich (można z grubsza posiekać)

Przygotowujemy karmel. Do szerokiego garnka o grubym dnie wsypujemy cukier, rozprowadzamy równomiernie i, nie mieszając, podgrzewamy aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje. Wlewamy wodę (uwaga, zaczyna bardzo pryskać!) i energicznie mieszamy. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, a następnie dodajemy śmietankę. Cały czas mieszając, gotujemy około 4-5 minut. Na końcu dodajemy masło i sól. Mieszamy, podgrzewamy do rozpuszczenia masła i odstawiamy.

Przygotowujemy ciasto. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy połamaną czekoladę, odstawiamy na 10 minut a następnie dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Jajka ubijamy z cukrem. Cały czas ubijając, dodajemy masę czekoladową a następnie mąkę. Połowę ciasta przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie blachę wyjmujemy, na ciasto wykładamy połowę orzechów i polewamy obficie karmelem. Przykrywamy resztą ciasta, na wierzch wykładamy pozostałe orzechy i pieczemy kolejne 25 minut. Po wyjęciu polewamy karmelem i odstawiamy do wystudzenia.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz