Wystartował sezon jagodowy, więc trzeba go godnie wykorzystać. Na pierwszy ogień proponuję proste i szybkie ciasto z jagodami i białą czekoladą. Jest wilgotne, a słodycz czekolady świetnie równoważy kwaskowatość jagód. Pycha!
Składniki (forma 35x10cm):
-2,5 szklanki mąki pszennej
-3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
-1/3 szklanki oleju
-1,5 łyżki cukru waniliowego
-2 duże jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-300g jagód
-100g białej czekolady
Na wierzch:
-100g białej czekolady
-wiórki kokosowe lub migdały lub cukrowa posypka
W dużej misce łączymy razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy jogurt, olej i cukier. Mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia. Dodajemy jagody i posiekaną czekoladę i ponownie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu oblewamy roztopioną białą czekoladą i dekorujemy wiórkami lub płatkami migdałów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz