środa, 10 stycznia 2018

Quesadilla - zapiekana tortilla z szynką i serem


Dziś kolejny pomysł na imprezową przekąskę, ale może także stanowić alternatywę dla kanapek. Quesadilla, czyli zapiekana tortilla. Danie bardzo proste w wykonaniu, poradzi sobie nawet ktoś, kto kuchnię odwiedza raz do roku.


Składniki (na 16 małych kawałków):

-4 placki tortilli
-100g sera żółtego (najlepiej lekko pikantnego)
-100g dowolnej szynki
-1/2 czerwonej papryki
-2 ogórki konserwowe

Na sos:

-1 szklanka passaty pomidorowej
-1/2 cebuli
-2-3 ząbki czosnku
-1/2  łyżeczki cukru
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki pieprzu
-1 łyżka octu winnego
-1 łyżka oliwy

Przygotowujemy sos. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy chwilę, aż się lekko zeszklą i zalewamy passatą. Dodajemy pozostałe składniki, gotujemy około 15 minut i odstawiamy do wystygnięcia. 

Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szynkę i paprykę kroimy w kosteczkę, ogórki w plasterki.

Pierwszy placek układamy na suchej, rozgrzanej patelni. Czekamy chwilę, aż się podpiecze, przewracamy go na drugą stronę. Smarujemy 2-3 łyżkami sosu i wykładamy połowę produktów na farsz. Przykrywamy drugim plackiem. Delikatnie (najlepiej przy pomocy talerza lub pokrywki) odwracamy całość na drugą stronę. Podgrzewamy chwilę a następnie przekładamy na talerz. Tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami. Każdą z zapieczonych tortilli kroimy na 8 kawałków (lub według uznania). Podajemy z pozostałym sosem pomidorowym.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz