niedziela, 16 lipca 2017

Sałatka z komosą ryżową i grillowanym serem halloumi


Świeża i pożywna sałatka, która sprawdzi się zarówno jako dodatek do różnych dań, na przykład z grilla, ale także jako oddzielne danie. Może to będzie sposób, aby urozmaicić rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi? Świetnie sprawdzi się także w czasie pikniku lub jako lunch w pracy. Grillowany ser halloumi najsmaczniejszy jest na ciepło, ale na zimno też jest pyszny!

Składniki:

-opakowanie sera halloumi (ok. 200g)
-1/2 szklanki kaszy quinoa (komosy ryżowej)
-1/2 dużego strąka czerwonej papryki
-5-6 rzodkiewek
-3 małe zielone ogórki
-8-10 pomidorków koktajlowych
-1/2 czerwonej cebuli
-3 łyżki posiekanego szczypiorku
-3 łyżki posiekanej kolendry
-3 łyżki ziaren słonecznika
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżka musztardy
-1 łyżka oliwy
-sól i pieprz do smaku

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mieszamy razem oliwę, musztardę oraz sok z cytryny. Ogórki obieramy ze skórki. Ogórki, cebulę, paprykę oraz rzodkiewkę kroimy w małą kosteczkę. Pomidorki kroimy na pół. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do szerokiej miski.
Ser halloumi kroimy na kawałki (wielkość według uznania). Grillujemy chwilę z obu stron na ruszcie lub patelni grillowej. Wykładamy na przygotowaną sałatkę.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Super przepis, dzisiaj właśnie zrobiłam taką mamie i bardzo jej smakowało :) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń