Pyszne i proste w przygotowaniu kokosowe ciasto. Doskonałe na podwieczorek, czy do porannej kawy. Jest lekko wilgotne a przy tym przyjemnie chrupiące migdałami. Świetny sposób na wykorzystanie białek, które być może, zalegają nam gdzieś w czeluściach lodówki.
Składniki (forma 25x10cm):
-6 białek
-85g masła
-1 szklanka wiórków kokosowych
-3/4 szklanki maki pszennej
-3/4 szklanki cukru
-1 szklanka migdałów
-0,5 łyżeczki sody
-szczypta soli
- 2 łyżki likieru kokosowego (można pominąć)
Do dekoracji:
-60g mlecznej czekolady
-wiórki kokosowe
Masło roztapiamy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Migdały siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy ciasto i obficie posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
W moim guście! Super wygląda, wszystkie składniki mam zalegające zamrożone białka też:-)
OdpowiedzUsuńSuper! Smacznego :)
UsuńŚwietny przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Polecam :)
Usuń