środa, 7 marca 2018

Tarta z pieczarkami i cebulą


Dziś propozycja na danie bezmięsne - tarta z warzywnym farszem. Bardzo smaczna na gorąco, ale na zimno też jest pyszna, więc doskonale sprawdzi się podczas wszelkiego rodzaju imprez, ale także na pikniku, czy jako drugie śniadanie do pracy.

Składniki (forma o średnicy 24cm):

Na ciasto:

-190g zimnego masła
-2 szklanki mąki pszennej 
-1/4 szklanki mąki krupczatki
-1/2 łyżeczki soli
-3-4 łyżki śmietany 12% 

Na farsz:

-2 duże żółte cebule
-1 duża cebula czerwona
-400g pieczarek
-1 duża czerwona papryka
-4 ząbki czosnku
-1 szklanka śmietany 12%
-4 jajka
-120g pikantnego sera żółtego (u mnie cheddar)
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki
-1/2 łyżeczki pieprzu
-1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1/2 łyżeczki bazylii
-2-3 łyżki oliwy

Masło siekamy na drobniejsze kawałki. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i krótko zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywcza i odkładamy do lodówki na około godzinę. 

Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w półtalarki. Pieczarki i paprykę kroimy w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, lekko solimy i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pieczarki, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do zmięknięcia składników. Odstawiamy.
Ser ścieramy na tarce. Jajka roztrzepujemy w naczyniu, dodajemy starty ser, śmietanę oraz przyprawy. Mieszamy.

Schłodzonym ciastem wylepiamy wysmarowaną masłem formę (dno i boki). Dno nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy (na przykład grochem lub fasolą). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy i zdejmujemy folię wraz z obciążeniem. Obniżamy temperaturę piekarnika do 180 stopni. Na podpieczony spód wykładamy podduszone warzywa. Całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 60 minut.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Lubię od czasu do czasu przyrządzić sobie tartę, bo tak na prawdę jest pożywna i dość szybka w przygotowaniu.

    W wolnej chwili zapraszam Cię na mojego bloga kulinarnego: https://bitasmietanka.blogspot.com ;)

    OdpowiedzUsuń