poniedziałek, 12 marca 2018

Grillowany ananas



Wiosna już za pasem, a co za tym idzie, sezon grillowy. Już niedługo wyciągniemy z mrocznych kątów i zakamarków pokryty kurzem sprzęt i zaczniemy grillowe szaleństwo. Zapachnie kiełbaska, zaskwierczy boczek... Wszak grillowanie to narodowy sport Polaków! :) Ale, ale, pamiętajmy, że nie samym mięsem Polak żyje! Próbowaliście kiedyś grillować owoce? Banany, arbuza albo brzoskwinie? Są naprawdę pyszne i oczywiście zdrowe. 

Dziś propozycja na grillowanego ananasa, którego możemy przyrządzić także w domu na patelni. Szybki i prosty w przygotowaniu, a jednocześnie, pyszny i efektowny deser.

Składniki:

-5-6 krążków świeżego ananasa
-sok wyciśnięty w połowy pomarańczy
-szczypta imbiru
-3 goździki
-1 łyżeczka płynnego miodu
-cynamon - ilość według uznania
-oliwa lub olej do posmarowania rusztu lub patelni grillowej

Ananasa obieramy, kroimy w plastry o grubości około 1-1,5cm i usuwamy twardy środek. Sok z pomarańczy, goździki, imbir i miód umieszczamy w niewielkim garnuszku. Podgrzewamy do zagotowania. Powstałą mieszanką smarujemy jedną stronę ananasa i oprószamy cynamonem. Patelnię lub ruszt smarujemy oliwą. Plastry ananasa układamy na rozgrzanej patelni/ruszcie posmarowaną stroną do dołu. Wierzch także smarujemy oraz oprószamy cynamonem. Grillujemy około 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy na gorąco polane resztką mieszanki soku i miodu. Przed podaniem, ananasa można też pokroić w kostkę i podać w pucharkach lub miseczkach.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz