Kolejne do kompletu ciasteczka owsiane. No cóż ja poradzę, że je tak uwielbiam? Tym razem słodycz czekolady została przełamana kwaśną żurawiną i cytrynowym akcentem w postaci skórki. Pycha!
Składniki (na około 20 sztuk, w zależności od wielkości):
-1 szklanka płatków owsianych górskich
-1 szklanka mąki pszennej
-2/3 szklanki cukru
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-90g oleju kokosowego
-1 duże jajko
-skórka otarta z 1 cytryny
-80g białej czekolady
-100g suszonej żurawiny
Czekoladę dość drobno siekamy. Olej kokosowy rozpuszczamy. W misce mieszamy płatki, mąkę, cukier i sodę. Dodajemy olej, jajko, żurawinę, czekoladę oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Lepimy kulki wielkości orzecha (dość mocno ściskamy) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem lekko spłaszczając. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Pozwalamy lekko przestygnąć na blaszce, następnie przenosimy na kratkę.
Smacznego!
Uwielbiam ciasteczka tego typu :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
Usuń