niedziela, 12 czerwca 2016

Babeczki z borówkami i lukrem cytrynowym



Tak jak lubię: prosto, szybko i pysznie. Czego chcieć więcej? Babeczki są mięciutkie, puchate i cudownie pachną. Bardzo polecam i ostrzegam, że na jednej trudno poprzestać!

Składniki (na około 15 sztuk):

-2 szklanki mąki pszennej
-2 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
-1/2 szklanki oleju
-3/4 szklanki cukru
-szczypta soli
-ok. 125g borówek
-3 łyżki soku z cytryny 

Na lukier:

-3 łyżeczki soku z cytryny
-3 czubate łyżeczki cukru pudru

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy sól. W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt, olej, jajka, cukier i sok z cytryny. Składniki mikre dodajemy do składników suchych i mieszamy do połączenia. Dodajemy borówki i ponownie mieszamy uważając, żeby nie rozgnieść owoców. Ciasto przekładamy do formy na muffiny, wypełniając 3/4 gniazd i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut (sprawdzamy patyczkiem).

Cukier puder rozcieramy z sokiem cytryny do uzyskania gładkiej i dość lejącej konsystencji (w razie potrzeby dodajemy więcej soku lub cukru). Gotowym lukrem dekorujemy wystudzone babeczki.


Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Jakie cudowne! Koniecznie muszę je zrobić!
    Zapraszam na swojego bloga :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają wspaniale i na pewno muszą też tak smakować :)

    OdpowiedzUsuń