Dziś kolejna propozycja na wykorzystanie owoców sezonowych - delikatne i kruche ciasto przełożone masą z czarnej porzeczki oraz jabłek. Dość cierpki owocowy farsz, niezbyt słodkie ciasto i lekka, prawie biszkoptowa słodka pianka. Świetnie smakuje także na ciepło w towarzystwie gałki lodów waniliowych.
Składniki (na blachę 20x40cm):
-6 dużych jajek
-200g masła
-50g smalcu
-3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 szklanki cukru pudru
-szczypta soli
Nadzienie:
-ok. 700g czarnej porzeczki
-300g jabłek
-2-3 łyżki cukru
-1 czubata łyżka maki ziemniaczanej
-cukier puder do oprószenia
Białka oddzielamy od żółtek. Masło
siekamy. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i żółtka.
Zagniatamy gładkie ciasto. Masę dzielimy na 3 części (1 powinna być
nieco większa). Każdą z porcji ciasta zawijamy w folię i odkładamy do
lodówki na 1-2 godziny. W międzyczasie, do garnka z grubym dnem
przekładamy pokrojone na małe kawałki jabłka oraz porzeczki i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy, aż porzeczki puszczą sok a jabłka zaczną się rozpadać. Odlewamy pół szklanki soku, dodajemy mąkę ziemniaczaną i
rozrabiamy. Całość przelewamy do owoców. Cały czas mieszając,
podgrzewamy do zgęstnienia masy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na
sztywno. Cały czas miksując, łyżka po łyżce, dodajemy cukier puder oraz
mąkę ziemniaczaną. Odstawiamy do lodówki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Większą porcję ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy dno
(jeśli ciasto jest zbyt twarde, należy poczekać kilka minut, aż
trochę zmięknie). Na ciasto wykładamy równomiernie
przygotowaną masę owocową. Następnie, na tarce o grubych oczkach
ścieramy drugą porcję ciasta, na którą wykładamy pianę. Na wierzch ścieramy
ostatnią część ciasta. Musimy pamiętać, aby poszczególne warstwy były
poukładane równomiernie. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
180 stopni na około 70-75 minut.
Po wystudzeniu, ciasto obficie oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz