wtorek, 24 lipca 2018

Kruche ciasto z porzeczkami i jabłkami


Dziś kolejna propozycja na wykorzystanie owoców sezonowych -  delikatne i kruche ciasto przełożone masą z czarnej porzeczki oraz jabłek. Dość cierpki owocowy farsz, niezbyt słodkie ciasto i lekka, prawie biszkoptowa słodka pianka. Świetnie smakuje także na ciepło w towarzystwie gałki lodów waniliowych.


Składniki (na blachę 20x40cm):

-6 dużych jajek
-200g masła
-50g smalcu
-3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 szklanki cukru pudru
-szczypta soli

Nadzienie:

-ok. 700g czarnej porzeczki
-300g jabłek
-2-3 łyżki cukru
-1 czubata łyżka maki ziemniaczanej

-cukier puder do oprószenia

Białka oddzielamy od żółtek. Masło siekamy. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. Masę dzielimy na 3 części (1 powinna być nieco większa). Każdą z porcji ciasta zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 1-2 godziny. W międzyczasie, do garnka z grubym dnem przekładamy pokrojone na małe kawałki jabłka oraz porzeczki i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy, aż porzeczki puszczą sok a jabłka zaczną się rozpadać. Odlewamy pół szklanki soku, dodajemy mąkę ziemniaczaną i rozrabiamy. Całość przelewamy do owoców. Cały czas mieszając, podgrzewamy do zgęstnienia masy. Odstawiamy do wystygnięcia. 
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas miksując, łyżka po łyżce, dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Odstawiamy do lodówki. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Większą porcję ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy dno (jeśli ciasto jest zbyt twarde, należy poczekać kilka minut, aż trochę zmięknie). Na ciasto wykładamy równomiernie przygotowaną masę owocową. Następnie, na tarce o grubych oczkach ścieramy drugą porcję ciasta, na którą wykładamy pianę. Na wierzch ścieramy ostatnią część ciasta. Musimy pamiętać, aby poszczególne warstwy były poukładane równomiernie. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 70-75 minut.

Po wystudzeniu, ciasto obficie oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz