niedziela, 8 lipca 2018

Ciasto ucierane z owocami lata


Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ucierane ciasto pełne owoców lata. U mnie zawsze jest to mieszanka owoców, bo nigdy nie mogę się zdecydować na jeden rodzaj. Na wierzchu pyszna maślana kruszonka. Jednym słowem idealne ciasto na letnie popołudnie!


Składniki (na formę 20x30cm):

-4 duże jajka
-1 szklanka cukru
-180g masła w temperaturze pokojowej
-2 szklanki mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-500g dowolnych owoców (u mnie: porzeczki czarna, biała, czerwona, wiśnie, borówki, maliny, agrest)

Na kruszonkę:

-60g mąki 
-2 łyżki cukru
-50g zimnego masła

Ponadto:
-cukier puder do oprószenia

Przygotowujemy kruszonkę. W misce umieszczamy mąkę, cukier i pokrojone na małe kawałki masło. Mieszamy i rozcieramy palcami do powstania grudek. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu równomiernie rozkładamy owoce. Posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut (sprawdzamy patyczkiem).
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz