czwartek, 28 czerwca 2018

Placuszki z bananami



Kiedy brak pomysłu na szybki obiad czy powolne śniadanie, na ratunek przychodzą placki. O, na przykład takie z bananami. Można je podawać z miodem, syropem klonowym, czy jogurtem i owocami. Oprószone cukrem pudrem także są przepyszne! Najlepiej smakują gorące, prosto z patelni.


Składniki (na 2 duże talerze placuszków):

-0,5l mleka
-2 duże jajka
-2,5 szklanki maki pszennej
-1 łyżeczka cynamonu
-szczypta soli
-0,5 łyżeczki sody
-2 dojrzałe banany
-olej do smażenia
-ulubione dodatki do podania

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Mleko, jajka, mąkę, proszek i cynamon ubijamy razem za pomocą miksera. Banany obieramy i kroimy na plasterki o grubości pół centymetra. Dodajemy do masy, mieszamy. Dodajemy ubite białka i ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę wykładamy za pomocą łyżki, lekko rozprowadzamy. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz