Szarlotka w nieco innej wersji - z rabarbarem. Ciasto jest kruchutkie, a dodatek rabarbaru sprawia, że farsz staje się przyjemnie kwaskowaty.
Składniki (forma 20x20cm):
Na ciasto:
-400g mąki pszennej
-100g cukru pudru
-200g zimnego masła
-szczypta soli
-1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
-2 żółtka
Na farsz:
-500g jabłek
-500g rabarbaru
-1 łyżeczka cynamonu
-1/4 łyżeczki mielonych goździków
-3 łyżki cukru
Ponadto:
-cukier puder do posypania
Masło kroimy w drobne kawałki, dodajemy pozostałe składniki i krótko wyrabiamy gładkie ciasto. Masę dzielimy na dwie części w stosunku 2:3. Obie części zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na około godzinę.
Przygotowujemy farsz. Jabłka i rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do rondelka o grubym dnie, zasypujemy cukrem, dodajemy przyprawy i podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści a jabłka zaczną się rozpadać.
Schłodzone ciasto (większą część) wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dno wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, wykładamy farsz a na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. Pieczemy kolejne 50 minut. Po wystudzeniu, ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Najlepsze ciasto jakie może być!
OdpowiedzUsuńo tak!
UsuńPrzepis nawet prosty ale smak obłędny !
OdpowiedzUsuń