czwartek, 24 sierpnia 2017

Lody z masłem orzechowym


Lato nas w tym roku nie rozpieszcza, ale to nie znaczy, że nie możemy porozpieszczać się sami! Na przykład pysznymi lodami o smaku masła orzechowego. A już takie domowe, pełne chrupiących dodatków to prawdziwy raj dla podniebienia. Nie ukrywam, że bez maszynki trzeba troszkę więcej nad nimi pochodzić, ale efekt wart jest włożonej pracy. 


Składniki (na ok. 1,3l lodów)

-250ml mleka 3,2%
-300g masła orzechowego (u mnie crunchy)
-600ml śmietany 30-36%
-4 łyżki syropu klonowego (można zastąpić miodem)
-1/4 szklanki brązowego cukru
-szczypta soli
-2 łyżki likieru orzechowego (lub nalewki orzechowej lub czystej wódki)
-100g orzeszków prażonych solonych
-200g batoników (lub czekolady) z nadzieniem o smaku masła orzechowego

W garnuszku o grubym dnie umieszczamy masło i mleko. Zagotowujemy i często mieszając, podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy śmietankę, sól i cukier, lekko podgrzewamy i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Całość studzimy, dodajemy likier i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (5-6, najlepiej na całą noc). Po tym czasie, całość ubijamy mikserem, przelewamy do pojemnika (najlepiej metalowej miski), przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 45 minut. Po tym czasie, masę wyjmujemy i ponownie miksujemy, przykrywamy i odstawiamy na 40 minut do zamrażalnika. Czynność powtarzamy ok. 6 razy*. Po ostatnim zmiksowaniu, do masy dodajemy orzeszki oraz pokrojone batony, mieszamy i przelewamy do pojemnika docelowego. Szczelnie zamykamy i odstawiamy do zmrożenia. Musimy pamiętać, że lody trzeba wyjąć ok. 20-30 minut przed podaniem. W przeciwnym razie możemy mieć problem z ich wyjęciem z pojemnika, będą zbyt twarde i kruche.


*Lody można wykonać w maszynce do lodów. Wtedy postępujemy według instrukcji.

Smacznego!

Letnie ochłodzenie


2 komentarze:

  1. Super przepis! Coś czuję, że są o wiele lepsze niż większość sklepowych:P

    OdpowiedzUsuń