Pyszne placuszki z jabłkami tym razem w innej, nieco zdrowszej odsłonie - żytnie razowe placuszki z dodatkiem oleju kokosowego. Do ciasta nie dodaję cukru - osłodzą je nam dodatki! Ja podaję je z miodem, cukrem pudrem lub kwaśną konfiturą z mirabelek.
Składniki (na około 10-12 sztuk, w zależności od wielkości):
-1 szklanka mąki żytniej razowej
-2 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)
-3/4 szklanki mleka
-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka soku z cytryny
-szczypta soli
-1 łyżeczka cynamonu
-3 średnie jabłka
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce (małe oczka). Mieszamy razem mleko, żółtka, olej, sok z cytryny i jabłka. Masę przelewamy do mąki i dokładnie mieszamy (można użyć miksera). Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Smażymy z obu stron na patelni beztłuszczowej lub posmarowanej odrobiną tłuszczu do zezłocenia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz