czwartek, 17 grudnia 2015

Kokosowa owsianka z karmelizowaną żurawiną



Oczekiwanie na święta umilam sobie takimi małymi codziennymi przyjemnościami. Aż chce się wstawać, kiedy w perspektywie czeka nas takie śniadanie! Do tej owsianki wrócę na pewno nie raz, a może zagości u mnie na wigilijne śniadanko?

Składniki na 2 porcje:

-1 szklanka płatków owsianych górskich
-3 czubate łyżki wiórków kokosowych
-0,5 litra mleka
-2 łyżeczki miodu
-100g świeżej żurawiny
-3 łyżki brązowego cukru
-30ml wody

Do garnuszka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut tak, aby zmniejszyła się ilość wody. Wrzucamy żurawinę i gotujemy około 2-3 minut od czasu do czasu mieszając. W oddzielnym garnku płatki mieszamy z wiórkami, zalewamy mlekiem i gotujemy do wchłonięcia mleka (można dodać go nieco więcej, jeśli owsianka ma być rzadka). Pod koniec gotowania dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy gorącą żurawinę.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Idealna na (po)świąteczne, zdrowe śniadanie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I przedświąteczne także. Trzeba tylko zapas żurawiny zrobić :)

      Usuń