środa, 13 maja 2015

Zawijaski z łososiem i pesto

 

Pyszna, szybka i prosta przekąska dla tych, którzy cierpią na brak czasu. Świetnie sprawdza się na spotkaniach przy dobrym winie, piknikach, grillach i nie tylko.

Składniki (w zależności od grubości około 24 zawijaski)

-2 tortille
-1/2 pęczka koperku
-1 garść świeżego szpinaku
-1 łyżka pestek dyni
-2 łyżki oliwy
-mały ząbek czosnku
-sól, pieprz do smaku
-łosoś wędzony (ok. 100g)
-2-3 łyżki śmietankowego serka kanapkowego

Tortille podpiekamy chwilę na suchej patelni. Odkładamy do wystygnięcia. Następnie, także na suchej patelni, podprażamy pestki dyni. Drobno je siekamy. Szpinak, koperek i czosnek blendujemy razem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy oliwę i pestki dyni, dokładnie mieszamy. Każdy placek smarujemy równomiernie do połowy serkiem. Na warstwie serka układamy łososia a na wierzch pesto koperkowo-szpinakowe.


Tortillę zwijamy w ciasny rulon (zaczynamy od brzegu z farszem) i ostrym nożem kroimy ukośnie na kawałki grubości ok. 1,5-2cm. Każdy kawałek spinamy wykałaczką.


Smacznego!

4 komentarze: