sobota, 23 maja 2015

Diabelskie brownie


To ciasto tylko z pozoru wygląda niewinnie i anielsko. W rzeczywistości skrywa w sobie małego ostrego diabełka w postaci papryczki chilli. Dodatkowego smaczku dodaje sól morska oraz solone orzeszki ziemne.

Składniki:

-300g gorzkiej czekolady (u mnie Klasyczna Gorzka z Goplany)
-250g masła
-3 jajka
-150g ciemnego cukru muscavado
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki ekstraktu waniliowego
-1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych solonych
-1 mały strączek papryczki chilli (lub mniej według upodobania)
-gruba sól morska do posypania (ok. 1/2 łyżeczki)


W rondelku roztapiamy razem masło oraz czekoladę, odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy lekko z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Dodajemy rozpuszczone masło i czekoladę, chwilę miksujemy. Papryczkę przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i bardzo drobno kroimy. Umieszczamy w miseczce wraz z posiekanymi orzeszkami, dodajemy mąkę i mieszamy. Wsypujemy do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Blaszkę (u mnie 23x23cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wylewamy ciasto. Posypujemy odrobiną soli morskiej i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 35-40 minut.


Smacznego!

Z czekoladową nutą

2 komentarze:

  1. Mogłabym się stać jeszcze bardziej diabelska po zjedzeniu go ^-^

    OdpowiedzUsuń