poniedziałek, 18 maja 2015

Gryczane ciasto z rabarbarem i owsianą kruszonką


Ciasto z serii "nie mam czasu", "nie umiem", "nie chce mi się". Jest szybkie,  nie wymaga użycia miksera, a z przygotowaniem poradzi sobie każdy. Do tego jest aromatyczne, pulchne i wilgotne. Rabarbar można zastąpić dowolnymi owocami. 

Składniki (na blachę 30x30cm)

-5 łodyg rabarbaru
-2 szklanki mąki gryczanej
-1 szklanka brązowego cukru + 3 łyżki
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
-2 jajka
-1/2 szklanki oleju
-szczypta soli
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody

Kruszonka:

-1/2 szklanki mąki
-1/2 szklanki płatków owsianych
-50g zimnego masła
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 szklanki cukru

Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki grubości około 1cm, zasypujemy cukrem (3 łyżki) i odstawiamy.
W jednym naczyniu mieszamy razem mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę. W oddzielnym naczyniu łączymy jogurt, olej, ekstrakt, jajka i cukier. Zawartości obu naczyń mieszamy ze sobą za pomocą łyżki lub szpatułki. Dodajemy rabarbar (wcześniej odlewamy nadmiar soku) i ponownie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Przygotowujemy kruszonkę. W miseczce mieszamy mąkę, cukier, płatki i cynamon. Dodajemy posiekane masło i rozcieramy palcami do powstania kruszonki.
Wcześniej przygotowane ciasto posypujemy równomiernie kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut (do suchego patyczka). 



Smacznego!

Wiosenne słodkości!
Rabarbarowa rewolucja

3 komentarze: