czwartek, 21 września 2017

Ogórki curry


Moje ukochane ogóraski! Do obiadu, kolacji, na kanapkę, do sałatki, albo wyjadania wprost ze słoika. Lekko słodkie, z delikatną nutą curry. Naprawdę pyszne!

Składniki:

-2,5kg ogórków średniej wielkości
-1l wody
-1 szklanka octu spirytusowego
-2 czubate łyżki przyprawy curry
-1,5 łyżki soli
-0,5kg cukru
-1 łyżka gorczycy
-3 cebule
-liście selera (po 2 duże liście na słoik)
-wyparzone, suche słoiki i nakrętki

W garnku mieszamy razem wodę, ocet, curry, cukier, sól i gorczycę. Zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na 4 części. Cebulę kroimy w talarki. Na dno każdego słoika kładziemy kawałek cebuli oraz liść selera. Ogórki do słoików wkładamy pionowo i ciasno. Zalewamy wcześniej przygotowana zalewą. Na wierzchu układamy po plasterku cebuli oraz listku selera. Mocno zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy około 15 minut.


Smacznego!

2 komentarze: