niedziela, 24 września 2017

Ciasto z jabłkami i żurawiną


No to mamy jesień. Już teraz oficjalną, legalną, kalendarzową. Nikt nie jest zaskoczony jej nadejściem, bo przygotowywała nas na to już od kilku ładnych tygodni. Z tej okazji dziś proste jesienne ciasto. Pachnące cynamonem i goździkami, z dodatkiem suszonej żurawiny i jabłek.


Składniki (na formę 22cm):

-2 duże jajka
-1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
-3/4 szklanki brązowego cukru
-200ml śmietany 30%
-4 łyżki oleju
-1,5 łyżeczki sody
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyżeczki cynamonu
-0,5 łyżeczki mielonych goździków
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1/4 łyżeczki mielonego imbiru
-szczypta soli
-2 jabłka (najlepiej lekko kwaskowate)
-100g suszonej żurawiny

Dodatkowo:

-1 łyżka brązowego cukru zmieszana z 0,5 łyżki cynamonu
-cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na półplasterki. Mąkę mieszamy z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę. Miksujemy. Cały czas miksując, wlewamy śmietanę. Dodajemy żurawinę. Mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu układamy kawałki jabłek. Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-55 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego!

2 komentarze: