Chociaż w kalendarzu jeszcze lato, to jesień już chyba na dobre zadomowiła się za oknem. Czas, aby po woli zaczęła gościć też na talerzu. Moja jesień pachnie śliwkami, jabłkami i cynamonem.
Dziś proponuję proste, ale pyszne kruche ciasto. Jest pełne śliwek, a dzięki dodanym przyprawom, bardzo aromatyczne. W prostocie tkwi siła!
Składniki (forma 30x30cm):
-200g mąki pszennej
-200g maki krupczatki
-200g zimnego masła
-2 żółtka
-100g cukru pudru
-szczypta soli
Na piankę:
-2 białka
-szczypta soli
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki cukru pudru
Na farsz:
-800g śliwek bez pestek
-2 łyżki brązowego cukru
-1,5 łyżeczki cynamonu
-0,5 łyżeczki mielonych goździków
Na wierzch:
-1 łyżka brązowego cukru
-1/2 łyżeczki cynamonu
Masło siekamy. Dodajemy pozostałe składniki i krótko zagniatamy jednolitą masę. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (jedna powinna być nieco większa), owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy większą część ciasta i wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy cukier oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodajemy, łyżka po łyżce, mąkę ziemniaczaną i cukier puder.
Na podpieczony spód wykładamy śliwki, które przykrywamy masą białkową. Równomiernie rozsmarowujemy. Na wierzch, za pomocą tarki o dużych oczkach, ścieramy drugą część ciasta. Całość posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy kolejne 50 minut.
Smacznego!
Super prezentuję się to ciasto - kruchę ze śliwkami, kocham takie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Ja też uwielbiam: proste i pyszne :)
Usuń