niedziela, 3 września 2017

Letnie crumble - owoce pod kruszonką


Wrzesień przywitał nas z przytupem. No dobra, raczej z deszczem, wiatrem i niską temperaturą. Dlaczego lato było tak krótkie? Nie zważając na aurę za oknem, u mnie na talerzu wciąż słońce!
Dziś proponuje letnie crumble, czyli pełne słońca owoce pod aromatyczną kruszonką. Najlepiej smakuje podane na ciepło z gałką lodów waniliowych. Poprawa nastroju gwarantowana!

Składniki (na formę 30x30cm):

-200g borówki amerykańskiej
-200g malin
-200g jeżyn
-2 łyżki maki ziemniaczanej
-1/4 szklanki cukru

Na kruszonkę:

-250g mąki pszennej
-150g masła w temperaturze pokojowej
-1 łyżeczka cynamonu
-100g brązowego cukru
-2 łyżki płatków migdałowych
-2 łyżki orzechów włoskich

-cukier puder do oprószenia

 Przygotowujemy kruszonkę. W misce mieszamy mąkę, cukier i cynamon. Dodajemy posiekane masło, mieszamy i rozcieramy palcami do powstania grudek. Odstawiamy do lodówki. Umyte i osuszone owoce umieszczamy w misce. Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przekładamy owoce. Wierzch równomiernie posypujemy przygotowaną kruszonką oraz orzechami i płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika oprószamy cukrem pudrem. Podajemy ciepłe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz