czwartek, 28 września 2017

Proste ciasto bananowo-marchewkowe


Było ciasto bananowe. Było ciasto marchewkowe. Teraz pora na takie, które połączy te dwa składniki - bananowo-marchewkowe! Chyba nie muszę dodawać, że jest pyszne? :)

Składniki (forma o średnicy 20cm):

-2 duże jajka
-1 bardzo dojrzały banan
-1 duża marchewka (ok. 180g)
-1/3 szklanki brązowego cukru
-1/2 szklanki jogurtu greckiego
-1/4 szklanki oleju
-2 szklanki mąki pszennej
-1 łyżeczka sody
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki zmielonych goździków
-szczypta soli

Ponadto:

-1 łyżka brązowego cukru
-1/2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, goździkami i cynamonem. Banana rozgniatamy widelcem na papkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużej misce mieszamy razem banana, marchew, roztrzepane jajka, jogurt naturalny, olej i cukier. Dodajemy suche składniki. Mieszamy do połączenia. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch równomiernie posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka). 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Niesamowicie to wygląda :P Zdecydowanie będe musiała takie coś spróbować nie długo.

    OdpowiedzUsuń