Dziś propozycja łatwa, lekka i przyjemna a do tego pyszna! Lekko słodkie, ale też lekko kwaskowate ciasto. Taki właśnie jest przekładaniec z masą budyniową. Z przygotowaniem poradzi sobie nawet dziecko!
Składniki (duża tortownica 35 x 25cm)
-ok. 450g herbatników maślanych
-2 budynie śmietankowe (na 0,5 litra mleka każdy)
-900ml mleka
-150g masła
-3 łyżki cukru
-200g śmietany 30-36%
-2 łyżki cukru pudru
-1/2 łyżeczki cynamonu
-250g serka mascarpone
-dżem z czarnej porzeczki (słoiczek ok. 280-300g)
-1-2 kostki gorzkiej czekolady
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników.
Przygotowujemy masę budyniową. Budynie rozrabiamy w 100ml mleka. 800ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz masłem. Wlewamy rozrobiony budyń i, energicznie mieszając, gotujemy chwilę. Masę wylewamy na przygotowany spód, wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie, na herbatniki wykładamy i równomiernie rozsmarowujemy dżem. Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch. Całość posypujemy starta czekoladą. Odstawiamy do schłodzenia na przynajmniej 3 godziny.
Smacznego!
świetny ten blog i ciekawe treści
OdpowiedzUsuńfajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.
OdpowiedzUsuńwspaniały i interesujący wpis!
OdpowiedzUsuńFajny przepis
OdpowiedzUsuń