piątek, 21 lipca 2017

Kremowa manna z czarną porzeczką


Kolejny sposób na ujarzmienie znienawidzonej przez niektórych kaszki manny. Idealna, kremowa, słodka, ukoronowana dodatkiem słodkiej, ale nadal lekko cierpkiej czarnej porzeczki. Po takim śniadaniu zapomina się o przedszkolnym koszmarze w postaci zimnej kaszki pełnej grudek!

Składniki (na 2 duże porcje):

-5 czubatych łyżek kaszy manny
-500ml mleka
-150ml śmietany 30%
-2 łyżki syropu klonowego (można zastąpić miodem)
-szczypta soli
-150g czarnej porzeczki
-2 czubate łyżki cukru

W garnuszku o grubym dnie umieszczamy porzeczki i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy lekko, aż puszczą sok a potem jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy.

Mleko zagotowujemy ze śmietanką. Dodajemy syrop oraz sól. Wsypujemy mannę i mieszamy energicznie. Gotujemy chwilę do uzyskania pożądanej konsystencji (im dłużej gotujemy, tym jest gęstsza). Kaszkę przekładamy do miseczek. Na wierzch wykładamy przygotowany wcześniej porzeczkowy sos. 


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Cóż za konsystencja :) Kocham mannę!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja także uwielbiam mannę, koniecznie bede musiała jakąś sobie zapodać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od razu poranek jest milszy po takim śniadanku :)

      Usuń