czwartek, 17 sierpnia 2017

Lodowiec




Dziś lodowiec! Pozycja kojarząca mi się jednoznacznie z minioną, może trochę toporną epoką. Choć samo ciasto, może trochę zapomniane, wcale toporne nie jest! Kremowe, puszyste, idealne na upalne dni. Ale uwaga, lodowiec potrafi szybko topnieć!

PS. Czy ktoś może mi wyjaśnić skąd nazwa tego ciasta? W dzieciństwie myślałam, że lodowiec robi się z lodów. Ogromne było moje rozczarowanie, gdy okazało się, że jednak nie.

Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm):
-okrągłe biszkopty (ok. 300g)
-2 galaretki o dowolnym, ale najlepiej kwaskowatym smaku (u mnie czarna porzeczka)
-2 budynie śmietankowe (każdy na 0,5l mleka)
-0,9l mleka
-300g masła w temperaturze pokojowej
-3 żółtka
-3 łyżki kakao
-2 łyżki białej wódki lub spirytusu
-3/4 szklanki cukru pudru
-dowolne owoce do dekoracji

Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka (0,9l) i bez cukru. Odstawiamy do wystudzenia. Galaretki rozpuszczamy w 0,7 litra gorącej wody. Odlewamy niewielką ilość do miseczki (ok. 250ml). Maczamy w niej biszkopty i wykładamy nimi dno i boki tortownicy. Odstawiamy na chwilę do lodówki.

Przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, jedno po drugim. Następnie, cały czas miksując, dodajemy wódkę i zimny budyń (także łyżka po łyżce). Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i miksujemy. Tortownicę wyjmujemy z lodówki. Na dno wylewamy ciemną masę. Na niej układamy biszkopty. Wylewamy jasną masę. Dekorujemy biszkoptami i owocami. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!

Letnie ochłodzenie

8 komentarzy:

  1. Faktycznie nazwa deseru jest myląca. Sądzę że ten deser pasowałby na letnie przyjęcie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Trzeba tylko pamiętać o porządnym schłodzeniu ;)

      Usuń
  2. Dokladnie, mega przepis, który będe musiała wypróbować czym prędzej bo ślinka cieknie.. :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis i fajna nazwa ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję, coś na pewno się jeszcze znajdzie :)

    OdpowiedzUsuń