niedziela, 26 kwietnia 2015

Śniadaniowe owsiane muffiny z orzechami i twarożkiem


Aromatyczne muffiny z orzechami i twarożkiem doskonale nadają się na śniadanie. Dzięki ukrytej w nich owsiance są wilgotne a orzechy przyjemnie chrupią. Kwaskowaty twarożek świetnie przełamuje słodycz ciasta. Gorąco polecam nie tylko na śniadanie :)

Składniki na 12 dużych babeczek:

-1 szklanka płatków owsianych górskich
-125g masła w temperaturze pokojowej
-1 szklanka brązowego cukru
-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-2 duże jajka
-1 łyżeczka sody
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 szklanki mąki pszennej razowej
-0,5 szklanki posiekanych orzechów (u mnie mieszanka włoskich i nerkowców)
-1,5 szklanki mleka
-1 łyżeczka cynamonu

Twarożek:

-250g półtłustego twarogu
-2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
-garść posiekanych orzechów
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1-2 łyżeczki płynnego miodu

Płatki zalewamy mlekiem, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy jajka, jedno po drugim oraz ekstrakt. Mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Wraz z płatkami dodajemy do masy maślano-jajecznej i miksujemy. Na końcu wrzucamy posiekane orzechy, dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami formy na babeczki. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut. 


Przygotowujemy masę twarożkową. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy cynamon, jogurt, miód i orzechy i dokładnie mieszamy. Można wszystkie składniki potraktować blenderem. Nakładamy solidną łychę twarożku na zimne babeczki. 


Smacznego!

Wiosenne słodkości!

8 komentarzy: