piątek, 3 kwietnia 2015

Otrębowa babka migdałowa


Alternatywa dla bab drożdżowych, babek piaskowych i jogurtowych. Uwielbiam tę babkę. Pełna migdałów, rodzynek i żurawiny. Doskonała na drugie śniadanie, czy przekąskę. Zamiast czekolady można użyć lukru, migdały można zastąpić ulubionymi orzechami. W każdej wersji będzie przepyszna.

Składniki:

-100g migdałów
-1,5 szklanki otrębów żytnich
-1 szklanka brązowego cukru
-1 łyżeczka cukru migdałowego (u mnie firmy Delecta)
-1/2 szklanki maku
-1/2 szklanki mąki pszennej
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-200g masła
-1/4 szklanki rodzynek
-1/4 szklanki suszonej żurawiny
-4 duże jajka
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie Delecta)
-kilka kropelek aromatu migdałowego ( u mnie Delecta)

Dodatkowo:

-100g białej czekolady
-płatki migdałowe lub posiekane migdały bez skórki do posypania

Migdały siekamy dość grubo. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem migdałowym. Dodajemy mak oraz otręby i dokładnie mieszamy. Masło rozpuszczamy i jeszcze ciepłe dodajemy do mieszanki. Dodajemy ekstrakt,  olejek i ponownie mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Wrzucamy migdały, rodzynki i żurawinę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50-60 minut (najlepiej pierwsze 25 minut piec w temperaturze 180 stopni). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wystygniętą babkę. Posypujemy płatkami migdałów.

Smacznego!

Wielkanocne wypieki z Delectą


Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja VBabki Wielkanocne 2015Wielkanocne Wypieki

4 komentarze: