wtorek, 7 kwietnia 2015

Pesto z rukoli i pietruszki

Pesto to mój ulubiony dodatek do makaronów. I nie tylko. Nie trzeba stać godzinami przy garach, żeby wyczarować aromatyczny sos. Gotowe w mig! 


Składniki:

-1,5 szklanki rukoli
-0,5 pęczka natki pietruszki
-2 łyżki startego cheddara startego na tarce
-1 duży ząbek czosnku
-garść orzechów nerkowca
-sól pieprz do smaku
-8 łyżek oliwy z oliwek (lub więcej, ja lubię gęsto)

Rukolę i pietruszkę płuczemy, usuwamy twarde ogonki i blendujemy razem. Orzechy prażymy chwilę na suchej patelni. Wrzucamy do zieleninki. Dodajemy czosnek oraz ser i ponownie blendujemy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Zalewamy oliwą i mieszamy dokładnie. Używamy jako dodatek do makaronów, mięs, ryb a nawet kanapek :)


Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że takie jest. A raczej było :)

      Usuń
  2. Masz Aniu całkowitą rację...pesto to wybawienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie raz uratowało mi tyłek, to znaczy obiad :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię makaronik a jeszcze w takiej zielonej otoczce to najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń