poniedziałek, 17 listopada 2014

Domowa przyprawa do piernika



Zapachniało mi dziś świętami!
Pierniczenie czas zacząć. Niektóre pierniki już powinny spokojnie dojrzewać, niektóre właśnie się robią, a za pieczenie innych zabierzemy się całkiem niedługo. Każdy wie, że nie ma piernika bez odpowiednich przypraw. Producenci przypraw proponują nam gotowe mieszanki, które nie są najgorsze, ale często w swoim składzie mają na przykład mąkę i cukier.  Poza tym paczuszka mieszanki zbyt duża nie jest i jej zawartość szybko się kończy. Od pewnego czasu przygotowuję swoją własną mieszankę. Nie zajmuje to zbyt wiele czasu, nie wymaga specjalnie wielkiego nakładu pracy a taka mieszanka jest bardziej aromatyczna niż sklepowa i do tego dowolnie możemy regulować jej skład i proporcje.


Składniki:

-3 łyżeczki mielonych goździków lub 10g całych
-5 łyżeczek mielonego cynamonu lub 20g kory
-2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
-2 łyżeczki imbiru
-2 łyżeczki mielonego kardamonu lub 5g ziaren
-1 łyżeczka kminku
-1 łyżeczka ziaren kolendry
-1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
-1 gwiazdka anyżu
-4 ziarna czarnego pieprzu

Wszystkie składniki (jeśli nie są sproszkowane) ucieramy w moździerzu lub mielimy w młynku. Dodajemy pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.


Udanych wypieków!

1 komentarz:

  1. Widzę, że przygotowania do świąt idą pełną parą;)

    OdpowiedzUsuń