niedziela, 2 listopada 2014

Korzenna kawa z dynią



Moja miłość do dyni wciąż rośnie. Tym razem postanowiłam ożenić ją z drugą moją miłością - kawą. Małżeństwo jak najbardziej udane i wielce uzależniające. W długie jesienne i zimowe wieczory nie ma nic lepszego, niż ciepłe kapciochy, książka i kubek takiej korzennej dyniowej kawy. I jeszcze pies otulający stopy.

Na dwie porcje:

-4-5 łyżeczek dyniowego pure
-250ml mleka
-250m mocnej gorącej kawy
-2 łyżeczki brązowego cukru
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
-szczypta imbiru
-szczypta kardamonu
- śmietana 30 lub 36% (może być śmietana w sprayu)

Do posypania:
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki kakao

W rondelku mieszamy razem pure, cukier i przyprawy. Wlewamy mleko, mieszamy i podgrzewamy do zagotowania. Przelewamy do kubeczków lub szklanek mniej więcej do połowy naczynia. Dopełniamy mocną kawą. 
Śmietanę ubijamy na sztywno. Można dodać cukru pudru, aby była słodka. Przy pomocy szprycy lub łyżki wykładamy śmietanę na kawę, tworząc "czapeczkę". Oprószamy cynamonem wymieszanym z kakao.

Smacznego!


Rozgrzewające napoje na jesień

2 komentarze: