czwartek, 31 lipca 2014

Owsianka banoffee na budyniu

 

Początek dnia często wpływa na jego resztę. A jak inaczej zacząć dobry dzień, niż jedząc pyszne śniadanie? Ja zawsze zaczynam go owsianką, ale czasem nachodzi mnie taki moment, że mam ochotę się porozpieszczać. Przygotowuję wtedy owsiankę na budyniu. Jest sycąca i słodka. Idealna.
Jest banofee pie, muffinki  i sernik banoffee. Dlaczego nie może być owsianka? Pewnie, że może! Przecież połączenie bananów i toffi to jedno z najbardziej udanych kuchennych małżeństw.

Na 2 porcje:

- 9 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 2 łyżeczki cukru (lub więcej, według upodobań, można zastąpić miodem)
- 2 szklanki mleka (odlać 1/4 szkl. do rozrobienia budyniu)
- 1 banan
- 2 czubate łyżki budyniu o smaku toffi (bez cukru)
- dodatkowo kilka plasterków świeżego banana lub kilka chipsów bananowych

Płatki i otręby zalewamy mlekiem. Słodzimy. Chwilę gotujemy (ok. 4-5 minut). Budyń rozrabiamy w odlanym zimnym mleku. Dodajemy do płatków. Chwilkę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Banana kroimy w plasterki, dodajemy do owsianki i mieszamy. Przekładamy do miseczek. Na wierzchu układamy plasterki banana lub chipsy bananowe.


Czy po takim śniadanku dzień ma prawo się nie udać?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz