piątek, 1 sierpnia 2014

Brzoskwiniowy placek z owsianą kruszonką



Uwielbiam lato. Nie tylko za to, że jest ciepło, ale za także za to, że dostarcza nam mnóstwo pysznych owoców. Idę na targ a tam uśmiechają się do mnie brzoskwinie, morele, jeżyny a śliwki mrugają fioletowym oczkiem. Jak tu się oprzeć? Nie da się. Wracam do domu z koszykiem pełnym soczystych brzoskwiń. Zrobię kruche ciasto. O!

Na ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 200g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli

Na masę owocową:
- 1,5kg brzoskwiń
- 80g cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
-   sok wyciśnięty z połówki cytryny

Na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki płatków owsianych
- 70g masła

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy posiekane zimne masło oraz jajko i krótko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

Brzoskwinie obieramy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki, mieszamy z sokiem cytrynowym. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z cukrem i cynamonem. Dodajemy do owoców i porządnie mieszamy.

Przygotowujemy kruszonkę. W misce mieszamy mąkę, cukier, cynamon i płatki owsiane. Dodajemy schłodzone posiekane masło. Rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka.

Formę 30x30cm (lub o zbliżonych wymiarach) wykładamy papierem i wylepiamy schłodzonym ciastem, na którym układamy owoce. Równomiernie posypujemy kruszonką.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 60 minut. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz