sobota, 12 lipca 2014

Zapiekana owsianka z makiem



Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Wiem, banał, ale jaki prawdziwy. U mnie od pewnego czasu rządzi królowa śniadań - owsianka. Nie wyobrażam sobie innego początku dnia. Owsiankę jem codziennie, a mimo to nie nudzi mi się. Dzięki różnorodnym dodatkom, każdego dnia może smakować inaczej.
Dzisiaj u mnie na stole owsianka zapiekana. Przepis podkradłam siostrze i dostosowałam do swoich potrzeb.

Składniki na dwie spore porcje:

-9 łyżek płatków owsianych górskich
-1 szklanka mleka
-2 łyżeczki kakao
-2 banany
-2 łyżeczki maku
-1 łyżeczka miodu (można pominąć, owsianka i tak będzie słodka dzięki bananom)

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
Banany rozdrabniamy blenderem lub rozgniatamy widelcem. Mieszamy z kakao i makiem. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy. Przekładamy do dwóch naczyń żaroodpornych (można też zapiekać w jednej formie, wtedy porcja będzie do podziału) 
i wstawiamy do piekarnika na około 45 minut.


Dzięki zapiekaniu, na wierzchu tworzy się pyszna skórka, która ukrywa mięciutkie owsiankowe wnętrze.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz