niedziela, 2 września 2018

Sypane ciasto z jagodami


Szarlotkę sypaną zna chyba każdy. Jest prosta w wykonaniu i zaskakująco pyszna. A co będzie, jeśli zamiast jabłek użyjemy innych owoców, na przykład jagód? Równie pyszna jagodzianka!


Składniki (forma o średnicy 24cm):

Farsz:
-800g jagód (mogą być mrożone)
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka soku z cytryny
-1/2 szklanki cukru

Ciasto:
-1 szklanka maki pszennej
-1 szklanka kaszy manny
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżeczki cukru waniliowego
-120g zimnego masła

Jagody umieszczamy w rondelku o grubym dnie, zasypujemy cukrem i podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

Wszystkie składniki na ciasto, oprócz masła, mieszamy razem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy połowę suchych składników. Wykładamy farsz jagodowy i wysypujemy pozostałą część suchych składników. Masło ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozkładamy równomiernie na wierzchu ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 60 minut. 


Smacznego!

3 komentarze: