niedziela, 23 września 2018

Czekoladowe ciasto z gruszkami w winie



Wbrew pozorom, jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Nie wymaga nawet użycia miksera! Wilgotne i bardzo czekoladowe. A w środku niespodzianka: całe owoce gruszek!


Składniki (forma 25x10cm):

Na ciasto:

-2 duże jajka
-50g gorzkiej czekolady
-1/3 szklanki oleju
-3/4 szklanki jogurtu naturalnego
-3/4 szklanki cukru
-1 szklanka kakao
-2,5 szklanki mąki pszennej
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Ponadto:

-5 gruszek
-2 szklanki dowolnego czerwonego wina
-5 goździków
-1 gwiazdka anyżu
-2 łyżki cukru
-2 laski cynamonu

-1/3 tabliczki gorzkiej czekolady do posmarowania ciasta

Wino zagotowujemy w garnku wraz z przyprawami. Do garnka wkładamy obrane gruszki i gotujemy około 10 minut. Owoce wyjmujemy, odsączamy na ręczniku papierowym.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy olej, dokładnie mieszamy i odstawiamy. W jednym naczyniu mieszamy razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. W drugim naczyniu mieszamy jogurt, roztrzepane jajka, cukier i rozpuszczoną czekoladę. Mokre składniki dodajemy do suchych, dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. W masę wciskamy gruszki, jedna obok drugiej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Wystudzone ciasto smarujemy rozpuszczoną czekoladą.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz